Lansare training handbook

Ieri, 28 noiembrie 2016, în cadrul conferinței finale a proiectului ”Armonizarea standardelor de formare profesională în domeniul intervenției în psihotraumă prin cooperare elvețiano-română”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, a avut loc lansarea training handbook-ului care rezumă transferul de expertiză elvețiano-român, oferind îndrumare și recomandări practice specialiștilor care activează în domeniul psiho-traumatologiei.

Publicația se constituie într-un suport de training, prima parte fiind dedicată cursului ”Elemente de psihotraumatologie în cazul traumelor severe (tortură și alte tratamente inumane și degradande)” susținut de dr. Radu Teodorescu, medic primar psihiatru.

Cursul abordează, pe de o parte, problematica traumei din punct de vedere teoretic, preponderent din perspectiva abordării cognitiv-comportamentale și a teoriilor neuro-biologiei, iar pe de altă parte, aduce în discuție situația mai puțin cunoscută a traumatizării severe și a consecințelor sale pe termen lung și trans-generațional. De asemenea, oferă informații de bază asupra traumatizării vicariante la care sunt expuși specialiștii care lucrează cu aceste categorii de clienți. Acest modul urmărește transmiterea de abilități și cunoștințe pentru psihologii și psihoterapeuții care sunt activi sau doresc să se specializeze în asistență psihologică pentru persoanele care au experimentat traume severe de tip tortură, abuzuri grave, tratamente inumane și degradante.

Partea a doua a publicației  este dedicată cursului ”Introducere în psihologia de urgență”, susținut de psihologul elvețian Alfredo Camelo.

Rolul psihologiei de urgență este de a însoți și de a sprijini pe cei afectați și pe cei din jurul lor, imediat după un eveniment potențial traumatic s-a produs. Intervenția psihologică de urgență intenționează să activeze resursele ce au mai rămas individului, familiei, grupului sau comunității pentru a restabili bunăstarea mentală și socială și prin urmare, de a preveni deteriorarea psihică în continuare. Este vorba înainte de toate de a sprijini și a însoți pe cei care au fost în primejdie pentru a-i ajuta să țină legătura cu „viața”,  să-și păstreze încrederea în oameni și speranța pentru viitor. Pentru a face acest lucru, psihologul de urgență mobilizează unele resurse în gestionarea emoțiilor tuturor celor afectați. Această abordare are la bază principiul de a „face cât mai puțin posibil, dar a face tot ce este necesar”. Cursul subliniază şi explorează importanţa asistenţei psihologice imediate şi descrie variatele instrumentele şi metode ce pot fi folosite de către specialişti.

 

 

0
Share
Roxana Oprea

Leave a Reply