Fundaţia ICAR primeşte acreditare pentru formare în domeniul traumei

București, 19.08.2016

Comunicat de presă

Fundația ICAR anunță obținerea acreditării programului de intervenție în domeniul traumei realizat în cadrul proiectului ‘Armonizarea standardelor de formare profesională în domeniul intervenției în psihotraumă prin cooperare elvețiano-română’, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Programul de training este rezultatul transferului de expertiză de la partenerii elvețieni și va fi structurat astfel:

• Curs ‘Noțiuni introductive în psihologia de urgență’ susținut de psihologul Alfredo Camelo, coordonator al celulei de criză sub egida Direcției de Resurse Umane de Stat din Geneva. Din vasta sa experienţă amintim: expert formator în psihologia intervențiilor de urgență și a gestionării situațiilor de catastrofe umanitare sub egida Organizației Internaționale de Protecție Civilă pentru profesioniști din nouă țări mediteraneene, magrebiene și din Africa Ecuatorială; fost profesor la Școala de Înalte Studii în Domeniul Sănătății din Geneva; anchetator mandatat de Geneva pentru lupta împotriva hărțuirii sexuale și psihologice la locul de muncă;

• Curs ‘Elemente de psihotraumatologie în cazul traumelor severe (tortură și alte tratamente inumane și degradante)’ susținut de dr. Radu Teodorescu – medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, preşedintele Asociaţiei Române de Terapii Comportamentale şi Cognitive, precum şi al Asociaţiei de Psihiatrie Comunitară și vechi colaborator al Fundației ICAR.

Cursurile se adresează în egală măsură specialiștilor în sănătate mintală, celor care lucrează cu migranții și refugiații ajunși în România, precum și tuturor celor interesați în recuperarea persoanelor traumatizate.

Specialiştii în sănătate mintală din România au nevoie de oportunităţi de dezvoltare profesională axate pe intervenţie terapeutică specifică, cu o abordare care porneşte de la pacient (pacient-up approach), care să îi pregătească pentru a lucra eficient, profesionist şi în siguranţă cu grupuri extrem de vulnerabile, dr. Camelia Doru, fondatoare şi preşedintă ICAR.

Programul de training gândit de Fundația ICAR în parteneriat cu experții elvețieni este primul din România axat pe nevoile speciale ale migranților vulnerabili, și acreditat la nivel naţional de Colegiul Psihologilor – Comisia de psihologie clinică și psihoterapie.


Fundația ICAR împreună cu Pluriels – Centru de Consultanță și studii etno-psihologice pentru migranți (Geneva) implementează în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2017 proiectul ‘Armonizarea standardelor de formare profesională în domeniul intervenției în psihotraumă prin cooperare elvețiano-română’, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Obiectivele propuse vizează:

• creșterea competenței profesionale a specialiștilor ICAR prin formare, schimburi de bune practici și transfer de expertiză cu omologii elvețieni;

• înființarea și dezvoltarea unui program elvețiano-român de formare profesională în domeniul traumei pentru specialiștii români;

• promovarea programului elvețiano-român de formare profesională la nivel național și livrarea unui curs-pilot pentru 20 de specialiști din România.

Click aici pentru a vizualiza comunicatul de presă.

Resurse:
http://curs-trauma.icarfoundation.rowww.icarfoundation.rowww.pluriels.ch

Contact:
Roxana Oprea
PR & Communication Officer
E-mail: roxana.oprea@icarfoundation.ro / Telefon: +40 21 321 22 21

Suntem şi pe Facebook: https://www.facebook.com/icarfoundation

 

0
Share
Roxana Oprea

Leave a Reply